De Darts

De darts zijn de pijltjes waarmee op het dartbord gegooid wordt.Een setje darts bestaat uit drie pijlen, en elke pijl bestaat uit vier onderdelen.

  • Punt (point)
De punt of point is van metaal en zit vastgeklemd in de barrel door een taps toelopend gat. Bij het soft-tip darts is de punt van plastic. Deze punten zijn door de gebruiker zelf te vervangen, omdat de plastic punten snel kunnen afbreken.
  • Barrel
De barrel is het onderdeel dat de darter vasthoudt en bepaalt het gewicht van de dart. Er bestaan verschillende soorten ‘grips’: van heel veel profiel naar glad. Ook in breedte en lengte variĆ«ren barrels, alsook in gebruikte materialen. Goedkopere barrels worden vervaardigd uit een legering met voornamelijk koper, in duurdere bestaan ze vooral uit nikkel en zilver, de duurste bestaan dan weer vooral uit maximaal 98% tungsten of wolfraam.
  • Shaft
De shaft is het onderdeel tussen de flight en de barrel. Deze wordt bevestigd met een schroefdraad of direct in de barrel geduwd. De lengte en het materiaal (meestal kunststof of aluminium) varieert. Sinds 2011 wordt er door een Nederlandse fabrikant een combinatie van kevlar en carbon ( extreem licht en stevige materialen) toegepast bij het ontwikkelen van shafts.
  • Flight
De flight is de stabilisator van de dart. Flights variƫren in lengte en breedte. Normaal gesproken heeft een flight vier vleugels, maar tegenwoordig zijn ze er ook met drie vleugels, de tri-fin.

De dart mag niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet langer zijn dan 30,5 centimeter.